BLACHY KWASOODPORNE – CHARAKTERYSTYKA

Blacha kwasoodporna to specyficzny rodzaj stali nierdzewnej, z powodzeniem stosowany w przemyśle spożywczym. Jest odporna na korozję, bezpieczna dla żywności, łatwa w czyszczeniu i trwała.

Idealnie nadaje się do ciast owocowych (kwaśnych), można ją myć w zmywarce.

Główne cechy

Odporność na korozję

  • Blacha kwasoodporna jest wyjątkowo odporna na działanie kwasów i innych agresywnych substancji chemicznych, co sprawia, że jest idealna do zastosowań w środowisku spożywczym, gdzie często ma kontakt z kwaśnymi produktami spożywczymi.

Odporność na wysokie temperatury:

  • Jest zdolna do wytrzymania wysokich temperatur bez odkształcania się lub degradacji materiału, co jest kluczowe w procesach pieczenia i gotowania.

Bezpieczeństwo dla żywności:

  • Stal nierdzewna kwasoodporna nie reaguje z żywnością, co oznacza, że nie wprowadza do niej żadnych szkodliwych substancji. Jest to szczególnie ważne w kontekście bezpieczeństwa żywności.

Łatwość czyszczenia:

  • Powierzchnia blachy jest gładka i nieporowata, co ułatwia jej czyszczenie i dezynfekcję. To jest istotne w utrzymaniu wysokich standardów higieny.

Trwałość:

  • Jest to materiał bardzo trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, co sprawia, że sprzęt wykonany z blachy kwasoodpornej ma długą żywotność.

Odporność na plamy i przebarwienia:

  • Blacha kwasoodporna jest odporna na plamy i przebarwienia, co jest ważne w przypadku częstego kontaktu z różnymi produktami spożywczymi.

Estetyka:

  • Stal nierdzewna ma elegancki wygląd, co może być dodatkowym atutem w przypadku sprzętu kuchennego używanego w widocznych miejscach. Stosujemy blachę lustrzaną co dodaje jej dodatkowego niepowtarzalnego charakteru.

Skład chemiczny:

  • Blacha kwasoodporna często zawiera chrom (min. 10,5%), który tworzy na powierzchni warstwę ochronną (tlenek chromu), oraz nikiel, który zwiększa jej odporność na korozję.

Te właściwości czynią blachę kwasoodporną idealnym materiałem do zastosowań w przemyśle spożywczym i gastronomii, gdzie kluczowe są zarówno właściwości fizyczne, jak i bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością.

Jak używać (zalecenia):

Produkt Polski. Produkt posiada świadectwo jakości zdrowotnej wydane przez Zakład Bezpieczeństwa Żywności. Przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Przed pierwszym użyciem.

  • Jeżeli blacha pokryta jest folią ochronną, należy ją ostrożnie i starannie usunąć (z blachy i zatyczek), przed wstawieniem do piekarnika.
  • Jeżeli po zdjęciu folii ochronnej pozostaną widoczne ślady kleju, należy je dokładnie usunąć. W tym celu należy blachę ręcznie umyć w wodzie z płynem do naczyń, lekko pocierając gąbką w miejscach pozostałego kleju, a następnie dokładnie wytrzeć ściereczką do sucha.
  • Blachę należy wypiec w piekarniku w temperaturze 250°C przez 30 minut.
  • Blachę wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
  • Jeżeli blacha nie była wcześniej myta, należy ją ręcznie umyć w wodzie z płynem do naczyń i dokładnie wytrzeć ściereczką do sucha.
  • Blacha nadaje się do użytku.

Zalecenia

  • Po każdym użyciu blachę należy umyć i wytrzeć do sucha.
  • Nie używać w kuchni mikrofalowej. Nie stosować ostrych przedmiotów mogących uszkodzić powierzchnię.
  • Można przechowywać w lodówce.
  • Można myć w zmywarce
  • Zalecamy używanie papieru do pieczenia lub folii aluminiowej podczas przekładania i dekorowania ciasta.

Kilka słów od Piekarniczki

Zaletą blachy kwasoodpornej jest jej trwałość i bezpieczeństwo kontaktu z żywnością, nadaje się do szerszych zastosowań. Jednak jest droższa od klasycznej blachy aluminiowej i nie posiada tak samo dobrych właściwości termicznych.