BLACHY KWASOODPORNE ÔÇô CHARAKTERYSTYKA

Blacha kwasoodporna to specyficzny rodzaj stali nierdzewnej, z powodzeniem stosowany w przemy┼Ťle spo┼╝ywczym. Jest odporna na korozj─Ö, bezpieczna dla ┼╝ywno┼Ťci, ┼éatwa w czyszczeniu i trwa┼éa.

Idealnie nadaje si─Ö do ciast owocowych (kwa┼Ťnych), mo┼╝na j─ů my─ç w zmywarce.

Główne cechy

Odporno┼Ť─ç na korozj─Ö

  • Blacha kwasoodporna jest wyj─ůtkowo odporna na dzia┼éanie kwas├│w i innych agresywnych substancji chemicznych, co sprawia, ┼╝e jest idealna do zastosowa┼ä w ┼Ťrodowisku spo┼╝ywczym, gdzie cz─Östo ma kontakt z kwa┼Ťnymi produktami spo┼╝ywczymi.

Odporno┼Ť─ç na wysokie temperatury:

  • Jest zdolna do wytrzymania wysokich temperatur bez odkszta┼écania si─Ö lub degradacji materia┼éu, co jest kluczowe w procesach pieczenia i gotowania.

Bezpiecze┼ästwo dla ┼╝ywno┼Ťci:

  • Stal nierdzewna kwasoodporna nie reaguje z ┼╝ywno┼Ťci─ů, co oznacza, ┼╝e nie wprowadza do niej ┼╝adnych szkodliwych substancji. Jest to szczeg├│lnie wa┼╝ne w kontek┼Ťcie bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci.

┼üatwo┼Ť─ç czyszczenia:

  • Powierzchnia blachy jest g┼éadka i nieporowata, co u┼éatwia jej czyszczenie i dezynfekcj─Ö. To jest istotne w utrzymaniu wysokich standard├│w higieny.

Trwa┼éo┼Ť─ç:

  • Jest to materia┼é bardzo trwa┼éy i odporny na uszkodzenia mechaniczne, co sprawia, ┼╝e sprz─Öt wykonany z blachy kwasoodpornej ma d┼éug─ů ┼╝ywotno┼Ť─ç.

Odporno┼Ť─ç na plamy i przebarwienia:

  • Blacha kwasoodporna jest odporna na plamy i przebarwienia, co jest wa┼╝ne w przypadku cz─Östego kontaktu z r├│┼╝nymi produktami spo┼╝ywczymi.

Estetyka:

  • Stal nierdzewna ma elegancki wygl─ůd, co mo┼╝e by─ç dodatkowym atutem w przypadku sprz─Ötu kuchennego u┼╝ywanego w widocznych miejscach. Stosujemy blach─Ö lustrzan─ů co dodaje jej dodatkowego niepowtarzalnego charakteru.

Skład chemiczny:

  • Blacha kwasoodporna cz─Östo zawiera chrom (min. 10,5%), kt├│ry tworzy na powierzchni warstw─Ö ochronn─ů (tlenek chromu), oraz nikiel, kt├│ry zwi─Öksza jej odporno┼Ť─ç na korozj─Ö.

Te w┼éa┼Ťciwo┼Ťci czyni─ů blach─Ö kwasoodporn─ů idealnym materia┼éem do zastosowa┼ä w przemy┼Ťle spo┼╝ywczym i gastronomii, gdzie kluczowe s─ů zar├│wno w┼éa┼Ťciwo┼Ťci fizyczne, jak i bezpiecze┼ästwo w kontakcie z ┼╝ywno┼Ťci─ů.

Jak u┼╝ywa─ç (zalecenia):

Produkt Polski. Produkt posiada ┼Ťwiadectwo jako┼Ťci zdrowotnej wydane przez Zak┼éad Bezpiecze┼ästwa ┼╗ywno┼Ťci. Przeznaczony do kontaktu z ┼╝ywno┼Ťci─ů.

Przed pierwszym u┼╝yciem.

  • Je┼╝eli blacha pokryta jest foli─ů ochronn─ů, nale┼╝y j─ů ostro┼╝nie i starannie usun─ů─ç (z blachy i zatyczek), przed wstawieniem do piekarnika.
  • Je┼╝eli po zdj─Öciu folii ochronnej pozostan─ů widoczne ┼Ťlady kleju, nale┼╝y je dok┼éadnie usun─ů─ç. W tym celu nale┼╝y blach─Ö r─Öcznie umy─ç w wodzie z p┼éynem do naczy┼ä, lekko pocieraj─ůc g─ůbk─ů w miejscach pozosta┼éego kleju, a nast─Öpnie dok┼éadnie wytrze─ç ┼Ťciereczk─ů do sucha.
  • Blach─Ö nale┼╝y wypiec w piekarniku w temperaturze 250┬░C przez 30 minut.
  • Blach─Ö wyj─ů─ç i pozostawi─ç do wystygni─Öcia.
  • Je┼╝eli blacha nie by┼éa wcze┼Ťniej myta, nale┼╝y j─ů r─Öcznie umy─ç w wodzie z p┼éynem do naczy┼ä i dok┼éadnie wytrze─ç ┼Ťciereczk─ů do sucha.
  • Blacha nadaje si─Ö do u┼╝ytku.

Zalecenia

  • Po ka┼╝dym u┼╝yciu blach─Ö nale┼╝y umy─ç i wytrze─ç do sucha.
  • Nie u┼╝ywa─ç w kuchni mikrofalowej. Nie stosowa─ç ostrych przedmiot├│w mog─ůcych uszkodzi─ç powierzchni─Ö.
  • Mo┼╝na przechowywa─ç w lod├│wce.
  • Mo┼╝na my─ç w zmywarce
  • Zalecamy u┼╝ywanie papieru do pieczenia lub folii aluminiowej podczas przek┼éadania i dekorowania ciasta.

Kilka słów od Piekarniczki

Zalet─ů blachy kwasoodpornej jest jej trwa┼éo┼Ť─ç i bezpiecze┼ästwo kontaktu z ┼╝ywno┼Ťci─ů, nadaje si─Ö do szerszych zastosowa┼ä. Jednak jest dro┼╝sza od klasycznej blachy aluminiowej i nie posiada tak samo dobrych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci termicznych.