BLACHY ALUMINIOWE ÔÇô CHARAKTERYSTYKA

Klasyczna i najbardziej powszechna w bran┼╝y cukierniczej blacha wykonana jest ze specjalnego stopu aluminium. Charakteryzuje j─ů lekko┼Ť─ç,┬ádobrze przewodzi ciep┼éo, jest┬áodporna na korozj─Ö,┬ábezpieczna dla ┼╝ywno┼Ťci ÔÇô pod warunkiem stosowania zgodnie z zaleceniem producenta (zalecenia u do┼éu strony),┬á┼éatwa w czyszczeniu┬áoraz┬áekologiczna ÔÇô w pe┼éni nadaj─ůca si─Ö do recyklingu. Idealnie nadaje si─Ö do ciast s┼éodkich.

Główne cechy

Niska waga:

  • Aluminium jest lekkim materia┼éem, co u┼éatwia pos┼éugiwanie si─Ö blach─ů w codziennym u┼╝ytkowaniu w kuchni.

Doskonałe przewodnictwo cieplne:

  • Blacha aluminiowa charakteryzuje si─Ö wysok─ů przewodno┼Ťci─ů ciepln─ů, co pozwala na r├│wnomierne rozprowadzanie ciep┼éa i skr├│cenie czasu pieczenia. Dzi─Öki temu ciasta s─ů r├│wnomiernie upieczone.

Odporno┼Ť─ç na korozj─Ö:

  • Aluminium ma naturaln─ů odporno┼Ť─ç na korozj─Ö, dzi─Öki warstwie tlenku aluminium, kt├│ra chroni powierzchni─Ö przed dalszym utlenianiem. Jest to wa┼╝ne w przypadku kontaktu z produktami spo┼╝ywczymi i wilgoci─ů.

Bezpiecze┼ästwo dla ┼╝ywno┼Ťci:

  • Aluminium jest materia┼éem bezpiecznym do kontaktu z ┼╝ywno┼Ťci─ů, pod warunkiem, ┼╝e jest u┼╝ywane zgodnie z zaleceniami producenta (zaleceniu u do┼éu strony). Wysokiej jako┼Ťci blachy aluminiowe nie reaguj─ů z ┼╝ywno┼Ťci─ů, co zapobiega przenikaniu niepo┼╝─ůdanych substancji.

┼üatwo┼Ť─ç czyszczenia:

  • G┼éadka powierzchnia aluminium u┼éatwia czyszczenie i utrzymanie higieny. Jest to istotne w kontek┼Ťcie bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci.

Odporno┼Ť─ç na wysokie temperatury:

  • Blacha aluminiowa jest odporna na wysokie temperatury, co sprawia, ┼╝e jest odpowiednia do pieczenia w piekarnikach domowych i przemys┼éowych.

Estetyka i wygl─ůd:

  • Aluminium ma estetyczny wygl─ůd i jest cz─Östo preferowane w kuchni ze wzgl─Ödu na sw├│j nowoczesny i profesjonalny wygl─ůd.

Ekologia i recykling:

  • Aluminium jest materia┼éem w pe┼éni nadaj─ůcym si─Ö do recyklingu. Recykling aluminium jest energooszcz─Ödny w por├│wnaniu do produkcji aluminium z surowc├│w pierwotnych, co przyczynia si─Ö do ochrony ┼Ťrodowiska.

Te w┼éa┼Ťciwo┼Ťci czyni─ů blach─Ö aluminiow─ů popularnym wyborem w kuchniach domowych i profesjonalnych. Jej lekko┼Ť─ç, doskona┼ée przewodnictwo cieplne i odporno┼Ť─ç na korozj─Ö zapewniaj─ů efektywno┼Ť─ç i wygod─Ö u┼╝ytkowania.

Jak u┼╝ywa─ç (zalecenia):

Produkt Polski. Produkt posiada ┼Ťwiadectwo jako┼Ťci zdrowotnej wydane przez Zak┼éad Bezpiecze┼ästwa ┼╗ywno┼Ťci. Przeznaczony do kontaktu z ┼╝ywno┼Ťci─ů z wy┼é─ůczeniem produkt├│w kwa┼Ťnych, zasadowych i s┼éonych.

Wyroby z aluminium nie mog─ů by─ç stosowane do przygotowywania i przechowywania produkt├│w mocno kwa┼Ťnych (pH < 4,5), zasadowych (pH > 8,5) i s┼éonych (powy┼╝ej 3,5% NaCl).

Przed pierwszym u┼╝yciem:

  • Je┼╝eli blacha pokryta jest foli─ů ochronn─ů, nale┼╝y j─ů ostro┼╝nie i starannie usun─ů─ç (z blachy i zatyczek), przed wstawieniem do piekarnika.
  • Je┼╝eli po zdj─Öciu folii ochronnej pozostan─ů widoczne ┼Ťlady kleju, nale┼╝y je dok┼éadnie usun─ů─ç. W tym celu nale┼╝y blach─Ö r─Öcznie umy─ç w wodzie z p┼éynem do naczy┼ä (nie u┼╝ywa─ç p┼éynu o odczynie kwa┼Ťnym np. cytrynowym), lekko pocieraj─ůc g─ůbk─ů w miejscach pozosta┼éego kleju, a nast─Öpnie dok┼éadnie wytrze─ç ┼Ťciereczk─ů do sucha.
  • Blach─Ö wyj─ů─ç i pozostawi─ç do wystygni─Öcia.
  • Je┼╝eli blacha nie by┼éa wcze┼Ťniej myta, nale┼╝y j─ů r─Öcznie umy─ç w wodzie z p┼éynem do naczy┼ä (nie u┼╝ywa─ç p┼éynu o odczynie kwa┼Ťnym np. cytrynowym) i dok┼éadnie wytrze─ç ┼Ťciereczk─ů do sucha.
  • Blacha nadaje si─Ö do u┼╝ytku.

Zalecenia

  • Po ka┼╝dym u┼╝yciu blach─Ö nale┼╝y umy─ç r─Öcznie za pomoc─ů wody z p┼éynem do naczy┼ä (nie u┼╝ywa─ç p┼éynu o odczynie kwa┼Ťnym np. cytrynowym), dok┼éadnie wyp┼éuka─ç i wytrze─ç do sucha.
  • Nie my─ç w zmywarce. Nie u┼╝ywa─ç w kuchni mikrofalowej. Nie stosowa─ç ostrych przedmiot├│w mog─ůcych uszkodzi─ç powierzchni─Ö.
  • Mo┼╝na przechowywa─ç w lod├│wce.
  • Zalecamy pieczenie przy u┼╝yciu papieru do pieczenia. Zalecamy u┼╝ywanie papieru do pieczenia lub folii aluminiowej podczas przek┼éadania i dekorowania ciasta.

Kilka słów od Piekarniczki

Zalet─ů blachy aluminiowej s─ů jej w┼éa┼Ťciwo┼Ťci termiczne, ciasta szybko i r├│wno si─Ö piek─ů. Jest te┼╝ ta┼äsza od blach kwasoodpornych. Jednak nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e mo┼╝e reagowa─ç z produktami kwa┼Ťnymi, s┼éonymi i mocno zasadowymi, co ogranicza jej u┼╝ytkowanie do ciast s┼éodkich. Zalecamy wyk┼éadanie blachy papierem do pieczenia by podnie┼Ť─ç jej trwa┼éo┼Ť─ç.